בהעדר צוואה, צו ירושה הוא הפתרון להסדרת אופן חלוקת הרכוש של המנוח- זהות היורשים וחלקם בירושה. הצו קובע מי היורשים ואת המפתח לחלוקת הרכוש בינהם. הגשת בקשה למתן צו ירושה ואישורו מאפשרת חלוקת העיזבון על פי החלק היחסי של זכאות כל אחד מהיורשים.
על מנת לאפשר התנגדות מי מהרואים עצמם מקופחים – יש לפרסם את הבקשה לצו ירושה בעיתונים יומיים. במקרה של בקשה להתנגדות דן בית המשפט לענייני משפחה במחלוקת שמתגלעת וקובע האם חרף המחלוקת יש מקום לאשר את הבקשה למתן צו או לשלול אותה.
גם וגם
יש מקרים שבהם קיימת אפשרות לבקש להוציא במקביל צו ירושה וצו לקיום צוואה וזאת כאשר הצוואה אינה כוללת את כל רכושו של המנוח. צו הירושה מאפשר לחלק את שארית העיזבון על פי הוראת הדין. יש גם מקרים שבהם מתערב האפוטרופוס הכללי בנושא הצוואה או הירושה וזאת במקרים שבהם מי מהיורשים לא כשיר מכל סיבה שהיא להגם על הזכויות המוקנות לו בעיזבון או כאשר מי מהיורשים, מאינטרס שלו, מדיר יורש אחר מהירושה, על ידי הסתרת עצם קיומו, על מנת לזכות בחלק גדול יותר ממנה.
חשיבות צו הירושה
צו ירושה נדרש לא רק על מנת לאפשר חלוקת רכוש העיזבון אלא גם לצורך רישום בעלות על נכסי מקרקעין של המנוח כגון דירות, חנויות, מגרשים ועוד על שם מי מהיורשים. יש מקרים שבהם ללא הצו לא ניתן גם לבצע פעולות בחשבון או בחשבונות הבנק של המנוח בהעדר צו ירושה או צוואה.
על מנת להבטיח כי הבקשה לקבלת צו ירושה תוגש על פי הכללים, רצוי להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושה ואף להסתייע בשירותיו. גם טעויות טכניות, שנפלו בשוגג, עלולות לעכב את הטיפול בבקשה ולהאריך את משכו. על מנת לא להסתכן בפסילת הצו חשוב לנקוט גילוי נאות ולא להסתיר מידע.
טופס בקשה לקבלת צו ירושה נגיש וזמין באינטרנט. לאחר מילויו באופן מדויק ותקין יש לצרף אליו את תעודת הפטירה המקורית של המנוח ואת ההודעות לכל היורשים על פי דין כי מוגשת בקשה לצו ירושה.
לכאורה, לא אמורה להתעורר כל בעיה בנושא מימוש צו הירושה וזאת בשל ההגדרות הברורות הקבועות בחוק באשר לזהות היורשים ולחלקם היחסי בו אבל בכל מקרה של אי הבנות או אי הסכמות חשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי הבקיא ומיומן בטיפול בנושאי צוואות וירושות.
משרדנו ערוך להנפקת אישור נוטריוני להסכמי ממון במהירות וביעילות ויחסוך עבורכם זמן ומשאבים רבים. צרו קשר או התקשרו 03-6918881 .
מהו צו ירושה?
כאשר, לא עלינו, נפטר אדם, בנוסף לאבל הכבד השורר על מכריו וקרוביו, עלולה להתגלות מחלוקת בין שארי בשרו על הרכוש שהותיר אחריו. בחלק מהמקרים, מדובר במעט חפצים ורכוש, אשר לרובם ערך סנטימנטלי בלבד, אולם לפעמים מדובר ביותר מכך (נכסי נדל"ן, מכונית וכד'). לרוב, ישנה צוואה מסודרת, אשר מעגנת את חלוקת הרכוש בין האהובים לו, בדרך בה רצה הנפטר.
צו ירושה - מתי נזקקים לו?
כאשר אדם מותיר אחריו צוואה, הכל "מסודר" ומעוגן, כל אחד מהיורשים יודעים בדיוק מה הוריש להם המוריש. אבל מה קורה כאשר האדם נפטר במפתיע, בטרם הספיק לכתוב צוואה מסודרת? או שצוואה כזו לא נמצאה, לאחר מותו?
או אז, נאלצים יורשיו של האדם לפנות לרשם הירושות או לבית הדין הרבני האזורי ולהוציא צו ירושה, אשר יעגן על פי חוק (חוק מדינה או חוקי הדת) את חלקו של כל אחד מהיורשים בירושה.
ההחלטה למי משני הגופים האלה (רשם ירושות או בית דין רבני) נתונה לשיקול דעתם של היורשים, אולם, לכל אחת מערכאות אלה חוקים מנחים משלה, ולכן, התוצאות תהיינה שונות בתכלית השינוי זו מזו.
רשם הירושות? בית הדין הרבני האזורי?
למרות ששני גופים אלה מהווים ערכאה מוסמכת בהוצאת צו ירושה, העקרונות עליהם הם מתבססים שונים זה מזה כרחוק מזרח ממערב. בית הדין הרבני, למשל, נוקט בדין הירושה שבהלכה, אשר קובע כי הבנים יורשים את אביהם, והבן הבכור מקבל פי שניים מאחיו. רק במקרה והנפטר לא הותיר אחריו בנים, תוכלנה בנות לרשת את אביהן. לעומתו, רשם הירושות כפוף לחוק האזרחי, חוק הירושה תשכ"ה 1965, ולו סדרי עדיפויות משלו לסדר היורשים: בעדיפות הראשונה חולקים בירושה בן (או בת הזוג) של הנפטר וילדיו של הנפטר, אחריהם בסדר העדיפות ילדי הנפטר וצאצאיהם, וכן הלאה.
האם יש נוסח בקשה סטנדרטי לצו ירושה?
על מנת להקל על היורשים את מלאכת ההגשה, ולחסוך מהם את טרדות הניסוח המשפטי, נוסח הבקשה לצו הירושה קיים כבר בגוף חוק הירושה. אולם, למרות הקלה זאת, יש להקפיד ולקיים את הוראות החוק הנוגעות לאופן הרישום, ואף לציין בגוף הבקשה מי הם היורשים, מה קירבתם המשפחתית לנפטר המוריש ומה חלקו של כל אחד מהם בירושה הכוללת. במידה ומחליט אחד היורשים שלא לתבוע את חלקו בירושה ("להסתלק מחלקו", כפי שמכנה זאת לשון החוק), הבקשה לצו הירושה היא המקום לציין זאת.
לסיכום:
צווי ירושה מאפשרים לך לתבוע את החלק המגיע לך בדין, במידה וקרוב משפחתך נפטר ולא הותיר אחריו צוואה כתובה ותקפה, המעידה על רצונו לחלוק את רכושו בצורה מסוימת. הבחירה לאיזו מהערכאות המעניקות צו ירושה נתונה לשיקולך, אולם לכל אחד מהגופים ישנה מערכת שיקולים שונה, לכן, מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי מנוסה, אשר יוכל להפנות אותך לגוף המתאים, אשר פסיקתו לא תקפח את זכויותיך.